la col·lecció de

JUAN BORNAECHEA

-RACKETEVOLUTION-

la coL·lecció dE

JUAN BORNAECHEA

-RACKETEVOLUTION-

per Juan Bornaechea

Des de ben nen recordo de sempre raquetes per casa. El meu pare va construir un frontó (habitual a la zona de procedència) aprofitant l’important desnivell amb les parcel·les veïnes i seria aquest utilitzat per a tot tipus de disciplines, pala, frontenis i també tennis, encara que no tingués les reglamentàries mesures.

Corrien finals dels 80 quan va aparèixer per casa una curiosa raqueta amb una estranya terminació a l’empunyadura amb forma de cua de peix. Rescatada per la meva germana petita en un antic pas gallec, la raqueta estava entre un munt de llenya i altres objectes de fusta presta a alimentar la caldera del vell edifici reconvertit en alberg estudiantil. Va trotar un temps per casa fins que va acabar penjada a la paret del meu dormitori juvenil al costat d’una Pro Borg del meu cunyat i una Spalding Pancho Gonzales. Els meus nombrosos germans i jo mateix vam heretar el gust que els meus pares compartien per les antiguitats, així que la meva col·lecció va créixer amb les seves aportacions, els seus amics i la resta de coneguts. Cal destacar entre tots la meva germana gran, Ana, que residint a Sant Sebastià i bona coneixedora de mercats ambulants i brocants del sud de França va incrementar la meva col·lecció en quantitat i qualitat.

Aquesta primera etapa de col·leccionisme desinteressat va conduir força anys després, en una etapa més madura de la meva vida, a una altra etapa de recerca més intencionada. Adquirir el llibre de Jeane Cherry va descobrir a la meva col·lecció algunes joies que m’animaven a seguir. La impossibilitat de comprar “The book of the Rackets”, Bíblia dels col·leccionistes va derivar en un incipient rastreig a internet descobrint una web que em va deixar bocabadat. Raqueta.net va passar a ser companya en aquest viatge de col·leccionisme. El contingut aportava grans dosis d’informació, elegància extrema i una bellesa d’imatges que em va deixar enamorat. No goso dir una xifra de les innombrables vegades que vaig visitar la web. Imagineu-vos l’honor que aquesta web, que ha estat inspiració fonamental per a la meva col·lecció, em cedeixi un forat ara entre les seves… la meva gratitud a l’Emili i en Jaume per compartir les seves col·leccions i especialment a aquest últim que pacientment va respondre cadascuna de les nombroses consultes que li vaig plantejar.

Noto cert pes de responsabilitat d’“aportar” alguna cosa interessant en aquest complet aparador del col·leccionisme de la raqueta que és Raqueta.net.

THE SPANISH ART DECO RACKET
by  Juan Bornaechea & Igor del Busto